Kecskemét megye jogú város önkormányzatának döntese alapján, dr. Szobonya Zoltán 56-os mártírról utcát neveztek el Kecskeméten 2009. április 17-én.

Helyi hírek

Utca őrzi a mártír jogász emlékét


Szerző: Komlós József Jr. 2009.04.22. szerda

Dr. Szobonya Zoltán, 1956-os mártír nevét viseli az elmúlt hétvégétől az Izsáki úti új áruházpark építésekor kialakított: az Izsáki és a Korhánközi utat összekötő új utca.

Az 1956-os Forradalmat és Szabadságharcot követő kommunista terror egyik áldozata volt Dr. Szobonya Zoltán, aki méltán adhat példát hazaszeretetből és emberségből a ma magyarságának is.

Dr. Szobonya Zoltán 100 esztendeje, Jánoshalmán született, és a jogi diploma megszerzése után szülőfalujában helyezkedett el, majd Zomborban lett alispán, később pedig Baján szolgabíró. A szovjet hadifogság után visszatérve, az új rendszer által kiközösített ügyvédként tevékenykedett, egy ÁVH-s jegyzőkönyv szerint, "Jánoshalmán, de főleg Mélykúton a kulákok védőszentje" lett.

1956 októbere is itt érte: a Kisgazdapárt újjászervezőjeként, a forradalmi bizottságok kapcsolattartójaként a forradalom és szabadságharc kimagasló és kiváló megyei személyiségévé, aktív résztvevőjévé vált. Noha semmiféle erőszakos cselekményben nem vett részt, sőt az erőszakoskodások ellen is fellépett, a szovjet csapatok II. intervenciója után Kádárék karhatalmistái mégis letartóztatták, és Kecskemétre hurcolták. A róla most elnevezett utca mellett, a GAMF területén álló, egykori Táncsics laktanyában kezdődtek meg kihallgatásai.

Dr. Szobonya Zoltánt a kommunista vérbíróság kötél általi halálra ítélte, és 1958. szeptember 29-én a kecskeméti börtönben kivégezték. Emlékét a börtön falán emléktábla őrzi, s mostantól utca is - meghurcoltatásának, mártíromságának első stációja egykori helyszínén. A mártír jogászra a helyszínen emlékező márványkövet ünnepélyesen dr. Iványosi-Szabó András leplezte le, Dr. Szobonya Zoltán családtagjainak, barátainak, tisztelőinek jelenlétében.

A Dr. Szobonya Zoltán utca elnevezését Novák Ferenc, a Történelmi Igazságtétel Bizottságának megyei elnöke és Pap Tivadar, az 56-os Bajtársi és Baráti Szövetség elnöke kezdeményezte Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésénél, és azt Jánoshalma és a megye nevében Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is támogatta.

Fotók: Sipiczki Sándor

aaaaaaaaaaaaiii